Bredgatan 17-19

Kv. Leda 2

Galleri

Byggår: 1904

Total Yta: 12.000 m²

Läge

Fastigheten ligger i södra delen av Helsingborg. Närmaste granne är Helsingborgs nya högskola ”Campus Helsingborg”. Den fastigheten har ca 60.000 kvm och är huvudsakligen uthyrd till Högskolan. På sikt kommer Campus Helsingborg att ha ca 5.000 elever. På andra sidan Bredgatan håller IKEA på att bygga om ett f d varv till sitt huvudkontor. På sikt kommer 500 till 1.000 tjänstemän att ha sin arbetsplats i denna byggnad.

Kv. Leda 2 ligger mycket nära Helsingborgs Södra Centrum med gångavstånd till många restauranger och butiker. Tillgängligheten till fastigheten kommer att bli ännu bättre när Helsingborgs kommun har byggt färdigt den planerade tågtunneln från Knutpunkten till Södergatans viadukt.

Historik

Fastigheten är byggd i flera etapper. Den norra delen är äldst. Den uppfördes av August Wingårdh redan år 1904 till det nybildade Skåne-Hallands Utsädes AB. När den verksamheten avvecklades förvärvade Kärnkaffe AB fastigheten. Under flera år bedrev Dir. Löwdahl en av Sveriges största kafferosterier i fastigheten. Fortfarande finns de stora rostfria cisternerna kvar på södra delen av kv Leda 2. Det var där som kafferosteriet förvarade de olika kaffebönorna. I slutet av 1980 övertogs Kärnkaffes rörelse av Zoegas kaffe. Då flyttade man all verksamhet till en annan plats i Helsingborg. Strax efteråt övertog fastighetsbolaget Rengbågen fastigheten. De hade för avsikt att kontorisera fastigheten. Ark. Thomas Holtenäs upprättade nya ritningar. Tyvärr kom fastighetskrisen emellan. Regnbågen kom på obestånd. Då förvärvade vi fastigheten.

Övrigt

Under de senaste 10 åren har vi gradvis byggt om fastigheten. Avsikten är att på sikt fullfölja de planer som Regnbågen hade redan i slutet av 1980-talet. Det innebär att övervägande delen av fastigheten kommer att brukas som kontor och arkiv. Helsingborgs Stadsarkiv hyr redan stora ytor i fastigheten. 75% av fastigheten är nu ombyggd och uthyrd. Det är fortfarande ark. Thomas Holtenäs som ansvarar för ombyggnadsritningarna.

Ännu finns det möjlighet för nya hyresgäster att få lokaler som blir iordningsställda enligt önskemål.

Under 2004 kommer fastigheten att anslutas till Öresundskrafts fjärrkylnät.